Vyhledávání


Základní info- KLIK!

01.08.2011 20:20

Progaming (PRO - profi, profesionál, profesionální; GAMING - hraní, hra) je profesionální hraní počítačových her, ve kterém nejlepší hráči spolu soutěží v nejrůznějších ligových soutěžích a turnajích o hodnotné ceny nebo o finanční odměny v řádech milionů ročně. Ti nejlepší jsou pak za své výkony hodnocení peněžitou částkou, což plně vystihuje pojem profesionál. Mimo financí však takový hráč může dostávat řadu dalších benefitů - proplacení cestovné a startovné na turnaje, reprezentativní oblečení od týmu, za který hraje, hmotné dary od sponzorů týmu (nejčastěji se jedná o různé kusy hardwaru) nebo slevy na různé zboží od partnerů daného týmu.
Progaming se řadí mezi sporty, který sice není fyzického rázu, podobně jako Šachy, ale po soutěžní stránce má velice podobný charakter. Se sportem je spojován především díky tréninku hráčů na jednotlivá klání, týmové souhře, diváckému zázemí, mediální propagaci nebo přízni sponzorů, bez kterých se prakticky neobejde žádný jiný sport. Věk profesionálních hráčů není nikterak omezen žádnou hranicí, ale jeho průměr se pohybuje kolem 15-25 let. Hraní počítačových her na profesionální úrovni není jen bezduché klikání myší, ale je to určitý druh umění, sportu, životního stylu a snaha dokázat konkurentům být ten nejlepší.

Progamer
Obecná představa, že profesionální hráč, je obézní brýlatý kluk v pubertě, který sedí celé dny a noci u počítače a hraje pořád dokola jednu hru je velice mylná.
Profesionální hráči jsou studenti středních nebo vysokých škol, věnují se rekreačně často i jiným sportůma jejich fyzické proporce jsou v českém průměru. Své hře věnují maximálně 2-3 hodiny denně, neboť se při hře musejí maximálně soustředit. Velkou část tohoto času také věnují tréninku, ve kterém se připravují na nadcházející turnaje, vymýšlejí nové taktiky a studují hru soupeře.
Například na velkých světových turnajích ve hře CS 1.6 přicházejí týmy vždy s kompletně novou taktikou na všech turnajových mapách, aby ztížili soupeři možnost nastudovat jejich hru z minulých turnajů.
Mezi základní předpoklady profesionálního hráče patří bezesporu i talent a v týmových hrách i velice dobré komunikační schopnosti, silná vůle, píle a v neposlední řadě schopnost maximálně se soustředit v průběhu až několik hodin trvajících zápasech.

Herní vybavení
Ke hraní na vrcholové úrovni potřebuji hráči i špičkové hardwarové vybavení. Nejdůležitější roli hraje kvalitní Počítačová myš, podložka, sluchátka a monitor. Speciální gaminové vybavení vyrábí firmy jako SteelSeries, Razer, Roccat, Logitech,... určené výhradně pro počítačové hráče.

Týmy
Stejně jako v ostatních sportech se i počítačoví hráči soustřeďují v týmech (často označovány jako klany nebo multi-klany). Tyto týmy pak hráčům za jejich reprezentaci nabízí zázemí v podobě navštěvované webové stránky, poskytnutí herních serverů a proplácení nákladů na hraní, převážně pak cest a startovného na offline turnaje.

Nejúspěšnější světové týmy
Fnatic
SK Gaming
Meet Your Makers
Mousesports
Natus Vincere
We Made Fox
Complexity
Evil Geniuses
Mortal Teamwork

České a slovenské týmy
nEophyte – Historicky nejúspěšněji tým domácí scény. Od roku 2002 se drží na špičce scény.
FU.sk – Slovenský CS 1.6 tým, který se v téměř nezměněné sestavě držel po několik let na předních pozicích. Dnes již neaktivní
Necroraisers – Nejstarší domácí tým, zažil svoji slávu před několika lety. Dnes se pokouší o několikátý comeback.
eSuba – Dříve hlavně Call of Duty tým, který se dostal před dvěma lety do čela domácí scény, kde se drží dodnes.
eEriness – Jeden z nejúspěšnějších českých týmů současnosti.
Defeaters – Přední slovenský tým.
eXtatus - Od roku 2008 jeden z nejúspěšnějších a nejrychleji se rozvíjejících týmu České republiky.

Turnaje
Hráči spolu poměřují své síly v turnajích a ligách. Tyto turnaje se dělí podle způsobu připojení, a to buď přes internet (online) nebo přes LAN (offline). Online turnaje jsou pak finančně nenáročně jak pro hráče, tak pro organizátory (každý hráč hraje ze svého domova), na druhou stranu Offline turnaje jsou více prestižnější a více sledované. Hráči mohou využít řadu soutěží v národním i mezinárodním měřítku.

Zahraniční online turnaje a ligy
ESL – Největší světový pořadatel lig a turnajů.
ClanBase – Evropský turnajový žebříček.

Zahraniční offline turnaje
WCG – Bývá označován za herní olympiádu a pro mnohé nejprestižnější turnaj roku.
ESWC – Evropské mistrovství konající se ve Francii.
IEM – Série turnajů zakončené velkým grand finálem. Tento turnaj bývá nejlépe dotovaný turnaj vůbec.
DreamHack – Největší turnaj světa, několik zápisů v Guinessově knize rekordů v počtu zapojených PC na jednom místě.

České online turnaje a ligy
PLAYzone - Pořadatel mnoha ligových soutěží a turnajů o atraktivní ceny.
Česká verze ESL - Řada žebříčků a turnajů pro české hráče.
Slovenská verze ESL - Řada žebříčků a turnajů pro slovenské hráče.

České offline turnaje
PLAYzone - Pořadatel Mezihernových turnajů
World GameMaster Tournament - Rozsáhlý turnaj, který je tvořen několika online kvalifikacemi s vyvrcholením na LAN finále.

Slovníček
Bootcamp – Trénink hráčů ve specializované počítačové herně po dobu několika hodin nebo celého dne.
LAN – Soutěž, která probíhá většinou ve specializované počítačové herně, případně z několika heren nebo na jiných místech, kde se daná soutěž pořádá (př. haly, sály, výstaviště), podstatou je přímá účast hráčů přímo v daném místě.
Multi-klan – Organizace, která sdružuje hráče více her najednou.
Online – Zápasy se hrají výhradně přes internetové připojení, spojení s tímto slovem se obvykle využívá při pořádání různých internetových soutěží, není nutná účast v hernách a dalších zařízeních.
Offline – Má podobný význam jako LAN, zde je podstatné, že se jednotlivé zápasy nehrají přes internetové spojení, ale přes lokální připojení přímo v daném místě.

zdroj: wikipedia.org